Blog Detaljno

Naocare, trend ili kvalitet zivota?


Naocare, trend ili kvalitet zivota?

Imajuci u vidu rastucu potrebu za naocarima koje predstavljaju nezaobilazno pomagalo u svakodnevnim aktivnostima covjeka, tehnoloskim napretkom naocare su postale modni segment koji prati imidz, potrebe i nacin zivota svakog nosioca. Kupovinom neadekvatnih naocara na neovlascenim prodajnim mjestima, veliki broj korisnika nanosi trajne posljedice svom vidu i zdravlju oka, koje su izazvane neadekvatnim zastitnim slojevima i materilalima od kojih su stakla izradjena.

Posljedice nosenja naocara koje nemaju adekvatnu zastitu nastupaju u starijem zivotnom dobu kada nastaju razna oboljenja oka poput: katarakte, ostecenja roznjace i degeneracije zute mrlje.

Vazno je naglasiti da naocare moraju biti izradjene prema specifikacijama nosioca i ne smiju biti jednake za sve bez obzira na podudaranje dioptrije. Oftalmoloskim pregledom odredjuje se dioptrija i razmak zjenica koji je individualna mjera svakog nosioca. Pravilan odabir naocara zavisi od dioptrije i oblika lica nosioca gdje vazi pravilo da oblik naocara treba biti suprotan karakteristikama oblika lica (osobe sa ovalnim karakteristikama lica treba da nose kockaste i mackaste oblike naocara, i obratno). U skladu sa navikama nosioca, imajuci u vidu njegovu dioptriju, potrebno je vrsiti odabir stakla na naocarima kako bi bila prilagodjena nacinu zivota, aktivnostima i potrebama nosioca. Kao finalni proizvod opticara, krajnji korisnik i nosilac naocara dobija personalizovani proizvod okvir i stakla koji je u potpunosti prilagodjen fizionomiji lica, zivotnim potrebama i navikama korisnika.

Koriste se dvije vrste materijala za proizvodnju dioptrijskih i suncanih stakala: mineralno i organsko staklo. Mineralno staklo,zbog svoje specificne tezine i lake lomljivosti predstavlja potencijalnu opasnost za nosioca i sve vise izlazi iz upotrebe. Organsko staklo je lakse od mineralnog, nije lomljivo i ne mijenja znacajno tezinu ni kod velikih dioptrija pa je pogodno za nanosenje svih vrsta zastitnih slojeva ili boja.

 Odstupanja uvijek postoje pa je kod pacijenata koji imaju astigmatizam neophodno dodati cilindar, koji moze kriviti sliku bitno uticati na debijinu ili iskrivijenost stakla. Za stakla sa cilindrom se najlesce preporucuje okivir od acetata (plastike),pacijentima je neophodan dug period prilagodavanja.

Kako je kod plus dioptrije staklo najdeblje u sredini, dok su krajevi veoma tanki, estetski najbolje izgleda u okvirima sa velikim vidnim poljem, dok materijal okvira u ovom slucaju nije presudan. Nasuprot tome, staklo minus dioptrije je najdeblje na krajevima dok je u sredini izuzetno tanko i shodno tome je neophodno izabrati okvir sa manjim vidnim poljem, a preporuceni materijal okvira je acetat (plastika).

Optika Mirkovic, radnja nude najvedi broj naocara za vid i sunce iz najnovijih kolekcija svih poznatih svijetskih brendava kao sto su: Gucci, Fendi, Bottega Veneta, Doice Gabbana,Tom Ford, Valentino. Celine,Persol, Jimmy Choo, Ray Ban, Guess, Vogue i mnogi drugi.

SLOJEVI I/ILI FOTO

Susretanjem sa potrebama (tegobama) klijenata koj nisu koristili pomagala za vid ili su koristili neadekvatna pomagala i zastitu od negativnih zracenja Optika Mirkovic u svojoj ponudi ima veliki broj providnih stakala sa zastitnim slojevima koji redukuju umor,glavobolja,zamor uzrokovan zracenjem displeja, grcenje facialnih misica, stvaranje bora i pjega na licu. Da bi korisnik imao ostar, kvalitetan i ugodan vid neophodno je na stakla dodati adekvatne stojeve koji u zavisnosti od navika i nacina Zivota klijenata mogu imati razlicite funkcije.

MULTIFOCAL

Multifokalna, odnosno progresivna stakla preporucuju se pacijentima kojima je potrebna dioptrija za daljinu i za citanje  kao takva predstavlja najsavrsenije dostignuce u industriji dioptrijskih stakala po pitanju funkcionalnosti. Multifunkcionalnost progresivnih (multifokalnih) stakala ogleda se u spektru dioptrija koje su prilagodjene razlicitim udaljeno-stima, kao i mogucnosti dodavanja foto i zastitnih slojeva u skladu sa potrebama nosioca, sto ga cini pogodnim i prilagodljivim nacinu zivota najveceg broja korisnika.

U cilju zadovoljenja potreba nasih klijenata kojima suncane naocare ne pruzaju komfor zbog dioptrije, Optika Mirkovic ima u ponudi suncana stakla sa dioptrijom koja se mogu ugraditi u vecinu okvira za sunce uz zeljenu boju i procenat zatamnjenja filtera.

Imajuci u vidu negative efekte UV zracenja i kako se volumen negativnog zracenja povecava iz godine u godinu i bitno utice na zdravlie oka kod djece i starijih osoba, nasa preporuka je nakon obaveznog oftalmoloskog pregleda izabrati stakla sa adekvatnom zastitom koja ce odgovoriti svim dnevnim potrebama nosioca, bilo da se radi o staklu za sunce ili vid.

Od nedavno, na crnogorskom trzistu mogu se naci i prestizni svijetski brendovi u prozivodnji stakala - Zeiss i Hoya, koje mozete pronaci u nasim radnjama - Optika Mirkovic. U ponudu i kataloge navedenih brendova uputice vas nase osoblje koje ce u skladu sa vasim potrebama i zivotnim navikama predloziti najbolje staklo za vase naocare.

ANTIREFLEKS SLOJ- kao najcesce upotrebljavan, smanjuje prekomjernu svjetlosnu refleksiju i pogodan je za voznju. Korisnicima koji su umjereno izlozeni negativnim zracenjima displeja...

SATIN SLOJ – prilagoden je korisnicima cije su aktivnosti dominantno u spoljasnjem prostoru pa su hidrofobic (sloj protiv magle) i UV zastita glavne karakteristike ovog sloja.

BLUECUT SLOJ -predstavlja najveci stepen zastite oka i namijenjen je korisnicima koji najveci dio svog vremena provode u zatvorenim prostorijama ispred displeja. Karakterise ga plavi odsjaj na staklu koji odbija plave zrake koji su ujedno i najstetniji za zdravlje oka.

FOTO (moze se kombinovati sa svim prethodno navedenim slojevima)- predstavlja sloj koji mijenja boju stakla u zavisnosti od kolicine UV zraka koji dopiru do njega. Preporucen je vozacima i proizvodi se u vise boja, razlicitim stepenom zatamnjenja i brzinom tamnjenja.

 

-Da bi korisnik imao ostar, kvalitetan i ugodan vid neophodno je na stakla dodati adekvatne slojeve koji u zavisnosti od navika i nacina zivota klijenata mogu imati razlicite funkcije.-

Mirković Sara

Share

Slično