Blog Detaljno

Kontaktna sočiva


Kontaktna sočiva

U zavisnosti od vrste marijala od kojih su sociva napravljena, postoje tri vrste sociva: tvrda, gas-propusna i meka sociva.Neobicna stanja oka zahtijevaju neobicna sociva pa je potraznja za socivima koja imaju terapeutsko svojstvo za produzeno nosenje sve cesca, a jedno od najprodavanijih sociva su kozmeticka sociva i u boji koja su uvidu testera dostupna u Optici „Mirković“.

• Kontaktna sociva su opticka pomagala napravljena od specificnih materiala cija je primarna namjena „oponasanje“ roznjace oka u cilju ispravljanja vidnih gresaka: dalekovidost, kratkovidost, astigmatizam, presbiopija, keratokonus i drugih. U zavisnosti od vrste materijala od kojih su sociva napravljena, postoje tri vrste sociva: tvrda, gas-propusna i meka sociva.

Tvrda sociva

-Tvrda sociva su izradjena od tvrdog materijala koji ne propusta kiseonik i kao takva se u danasnje vrijeme rijetko prepisuju, a njihov oblik se ne mijenja pri kontaktu sa rozniacom i imaju manji promjer od obojenog dijela oka.

Polutvrda sociva (gas-propusna sociva)

-Polutvrda kontaktna sociva su izradjena od materijala na bazi silikona i fluorosilikona i predstavljaju alternativu tvrdim socivima zbog velike propustljivosti kiseonika. Ova vrsta sociva omogucava dopiranje vece kolicine kiseonika do oka, koji je neophodan za zdravlie roznjace. U sastavu materijala ne sadrze vodu pa se proteini i lipidi iz suznog filma znatno manje taloze na povrsini sociva. Smatra se da ova vrsta sociva moze vrsiti pritisak na roznjacu pa samim tim mogu sprijeciti i sporiti porast dioptrije kod djece i tinejdzera. Obicno se prepisuju u rijetkim slucajevima (visoka miopija, keratokonus, velika razlika u dioptriji izmedu lijevog i desnog oka i slicno). Gas-propusna sociva treba nositi svakodnevno i privikavanje je neophodan proces kod novih korisnika jer se oko prilagodjava socivu, a ne suprotno.

*Mjesecna sociva su postala dominantan koncept bog materijala nove generacije.*

Meka sociva

Meka sociva imaju najveci trzisni udio, i uprkos pozitivnim ocjenama korisnika, veoma je bitno znati da pacijent ne moze sam birati vrstu sociva koje koristi, vec se to iskljucivo radi nakon detaljnog oftalmoloskog pregleda. Kljucne stavke prilikom odabira sociva su: osobina roznjace, dioptrija (sfera i cilindar), bazna krivina (zakrivljenost roznjace) i dijametar (precnik obojenog dijela oka), sto bitno determinise vrstu i proizvodjaca sociva u odnosu na karakteristike oka korisnika. Meka sociva su napravljena od materijala koji u sebi sadrzi vodu pa im je struktura poput zelatina, promjer veci od promjera obojenog dijela oko, sto ih cini ugodnijim za nosenje. Zbag odredjenog procenta vode u sastavu materijala proteinske i lipidne naslage mogu napraviti problem ukoliko se meka sociva adekvatno ne odrzavaju. U zavisnosti od materijala i vremena zamjene, postoje razlicite vrste mekih sociva: dnevna, mjesecna, tromjesecna, godisnja i polu-godisnja. Kada su se pojavila na trzistu meka sociva prodavala su se iskljudivo kao godisnja, ali se vremenom preslo na sociva koja su se mijenjala cesce, zbog problema u vidu, cestih infekcija, stvaranja naslaga i ostecenja. Slicnu trzisnu sudbinu dozivjela su sestomjesecna sociva i kao prelazno rjesenje su napravljena tromjesetna sociva. Uprkos planu da se i njihova upotreba smanji, ona su zbog zadovoljavajuceg reciprociteta izmedju kvaliteta, cijene i udobnosti zadrzana na trzistu, pa je socivo Optima PW proizvodjaca Bausch & Lomb i dalje jedno od najprodavanijih.

Mjesecna sociva su postala dominantan koncept zbog materijala nove generacije, jer imaju i do sedam puta vecu propustljivost kiseonika sto ih cini mnogo zdravijim za upotrebu. Silikon-hidrogel je trenutno najzastupljeniji material koji odgovara najvecem broju korisnika, pa je najveci broj vrsta mjesecnih sociva napravljen od ovog materijala.

U ponudi Optike „Mirkovic* postoji preko 50 vrsta mekih sociva kojih je vedina za planiranu mjeseènu zamjenu, a kao najinovativ ju preporudujemo Air Optix Hydra Glyde. Koncept dnevnih sodiva definitivno najzdraviji za nosenje jer uvijek imamo novo sodivo pa moguénost infekcije, taloga i ostedenja sveden na minimum, narod u stucaju Dailies Total 1 by Alcon diji materijal gotovo identiêno of nasa karakteristike roznjace.

Odrzavanje i pravilno koriscenje kontaktnih sociva

Kada su u pitanju gas-propusna ili meka sociva, bez obzira na uputstvo ili subjektivan osjecaj nosilaca, uvijek treba znati sljedece:

Svako socivo ima rok trajanja koji istice otvaranjem ambalaze i svako nosenje nakon naznadenog roka moze izazvati infekciju ili alergiju. Kontaktno socivo se ne nosi ukoliko nosilac ima prehladu ili je bolestan  visoke tjelesne temperature i respiratorne infekcije mogu dovesti do sirenja infekcije na oci .Ne preporucuje se spavanje sa kontaktnim socivima, ukoliko sociva nijesu preporucena za planirano produzeno nosenje. Obavezno je pravilno odrzavanje higijene sociva. Jedno ciscenje dnevno nije dovoljno i obavezno je ciscenje prilikom svakog skidanja i stavljanja adekvatnim rastvorom (trljanje sociva sa obje strane duz linija dlana). Obavezno je odlaganje sociva u cistu i suvu kasetu u koju je neophodno sipati cist rastvor svake veceri.

Odabir adekvatne tecnosti

Postoji studija na temu saradnje tecnosti za sodiva i samih sociva pa neke nekompatibilne tecnosti mogu smanjiti komfor i jasnocu sociva. U Optici „Mirkovic", prilikom obuke za stavljanje i odrzavanje sociva, dobicete preporuku za odabir tecnosti u odosu na socivo koje se koristi. Vecina proizvodjaca sociva proizvodi i tecnosti pa su najcesce kompatibilne tecnosti upravo one koje su istog proizvodjaca kao i sociva. Tecnost koja je trenutno dominantna na nasem trzistu je Opti-Free Pure Moist, pa, osim savrsenog slaganja sa Air Optix Hydra Glyde, ona se koristi sa velikim brojem ostalih vrsta sociva napravljenih od si-licon-hidrogel materijala.

Sociva namijenjena specificnoj grupi korisnika

Pacijenti sa astigmatizmom su imali mogucnost nosenja iskljucivo gas-propusnih sociva. Medjutim, pojavom Toric mekih sociva vecina pacijenata dobila je mogucnost za nosenje mekih sociva (Pure Vision Toric i Air Optix Toric su dva najprodavanija toricna sociva na trzistu). Neobicna stanja oka zahtijevaju neobicna sociva pa je potraznja za socivima koja imaju terapeutsko svojstvo za produzeno nosenje sve cesca. Poslije operacije oka, povreda, odstranjivanja stranog tijela iz oka, keratokonusa i slicno, ovo socivo sluzi kao flaster za oko i pomaze brzom oporakvu roznjace.

Jedno od najprodavanijih specificnih sociva su kozmeticka sociva u boji, koja su u vidu testera dostupna u Optici „Mirkovic" u vise desetina boja sa ili bez dioptrije. Jedna od inovacija su Color Toric sociva, odnosno sociva u boji za pacijente sa astigmatizmom.

*Kontaktna sociva su nenametijivo rjesenje, estetsko i funkcionalno, narocito kod pacijanata sa visokim dioptrijama*

Prednosti kontaktnih sociva

  1. Ostrina vida i sirina vidnog polja (naocare ne mogu nadomjestiti tu ostrinu, narocito kod visokih sfernih dioptrija i astigmatizma)
  2. Nenametljivo rjesenje - estetsko i funkcionalno, narocito kod pacijanata sa visokim dioptrijama
  3. Ne podlijezu modnim trendovima pa mozete lakse pronaci suncane naocare bez potrebe za ugradnjom skupih dioptrijskih suncanih stakala
  4. Nema zamagljenja, crvenog traga na nosu, ni zuljanja
  5. Mogucnost bavljenja sportom bez ogranicenja

Mane kontaktnih sociva

Higijena

Kontaktna sociva nijesu pogodna za osobe koje ne zele steci naviku redovnog odrzavanja sociva, sto potencijalno dovodi do infekcija, pa i ostecenja vida.

Cijena

Za dobar i adekvatan par sociva, kao i tecnost, treba odvojiti vise novca nego na naocare na godisnjem nivou.

Pregled

Preporuka redovne kontrole korisnika sociva je na svakih 6 mjeseci pa mnogi korisnici nijesu toliko cesto u mogucnosti da obave redovni pregled.

*Najbitnije je pomenuti da je uz kontaktna sodiva neophodno imati i naocare, u situacijama kada je prisutna prehlada, bolest, infekcija, crvenilo oka ili u situacijama kada je komplikovano ili neizvodljivo staviti sociva.U Optici „Mirkovic" cete dobiti odgovore na sva pitanja i nedoumice tokom oftalmoloskog pregleda, odabira sociva, tecnosti, naocara, stakala i tokom obuke za kontaktna sociva.

Sara Mirković

Share

Slično